Ekonomi

EKONOMİK OHAL Mİ GELİYOR?

Published

on


ve gündemi değerlendiriyor

* iddiası ciddi: Japon bankasından sonra Erdoğan'a yakın isim, “OHAL ilanına hazır olmamız gerekir” dedi
Ekonomik krizin derinleşmesi OHAL ilanı ve seçimlerin “bildik” usullerle yapılıp yapılmayacağı tartışmalarını beraberinde getirdi. Japon Bankası Nomura'nın raporunda krizin devam etmesi halinde OHAL ilan edileceği öngörülürken sürpriz bir çıkış AKP'nin akıl hocalarından Prof. Özgenç'ten geldi. Özgenç, “OHAL ilanına hazır olmamız gerekir” dedi. TİP'li Ahmet Şık ise seçimlerin dijital ortamda yapılmasının konuşulduğunu yazdı.
* Türkiye'de şu an tam anlamıyla bir enflasyon krizinin yaşandığı belirtilerek bazı ürünlerdeki zam oranlarına ilişkin bilgiler aktarıldı.5 ADIMLI PLAN
Hükümetin anketlerdeki oylarını artırıp 2022'nin ilk yarısında erken seçim çağrısı yapmak üzere beş adımlık bir plan çerçevesinde hareket ettiğini düşündüklerini belirten banka, bu beş adımdan üçünün atıldığını, iki adımın daha atılmasını beklediklerini kaydetti.
Raporda bu beş adım şöyle sıralandı:
1) Mali paket / Asgari ücret artışı
2) Faiz indirimleri / kredi büyümesi
3) Dolar kuruna TCMB ve kamu bankalarının müdahaleleri
4) Dış politika vakası
5) Olağanüstü hal ilanı
Bu plana güçlü bir bağlılık olduğunu, Sarayın 3-5 ay içinde anketlerde oylarının mevcut yüzde 30 seviyesinden yüzde 35 seviyesine çıkmasını beklediğini ve bu olunca erken seçim çağrısı yapacağını öne süren banka, “plan çalışacak mı” sorusuna yanıtlar da verdi.
Seçmenlerin şu an en büyük kaygısının enflasyon olduğunu ve ortalama bir seçmenin dolar kuruna bakarak ekonominin durumu değerlendirdiğini belirten banka, baz senaryolarına göre Merkez Bankası'nın kurda haftalık yüzde 1'lik artışın olduğu kontrollü hareket için yeterli mühimmatının olacağını, buna göre de planın işlediği 3-5 aylık dönemin ortasında dolar/TL'nin 16'ya yükseleceğini öngördü.
* Cumhuriyet Gazetesi yazarı Erdal Sağlam, kaleme aldığı son yazıda TL'deki değer kaybına değindi.
Yabancı bankaların artık TL için tahmin yapmayı bıraktığını ifade eden Sağlam, şunları belirtti:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirme ısrarı sürdükçe kurlardaki yükselişin önü alınamıyor. Kurlardaki artış ticaretin olumsuz etkilenmesine neden olurken bazı yabancı bankalar, TL için artık tahmin yapmayı bile bıraktılar.
Uluslararası rating kuruluşlarından, kurlardaki artışın etkisiyle gelen, uyarı notları da hızlandı. Fitch'ten sonra Moody's de not indirimi yapmadan ülke ekonomisinin görünümünü durağandan negatife çevirdi; Fitch, Türk bankalarının görünümünü de negatife çevirdiğini açıkladı. Bu değerlendirmeleri, kısa sürede toparlanma olmadığı takdirde, not indirimlerine başlanacağının işareti olarak görmek gerekiyor. Zaten yatırım yapılabilir seviyenin iki derece altına inen Türkiye'nin kredi notu daha da aşağı gelebilir.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version