Bizi Takip Edin
e-ticaret.site

Ekonomi

Para-diğma’nın Sonu Geldi.

Published

on



Paradigmanın iflası”na doğru

Çocukken anne babalarının “Ekmekle ye” uyarısını duyanlar bilir ekmeğin yoksul sofraları için önemini. Eve ne zaman ne kadar gireceği bilinmeyen etin, tavuğun, balığın herkese yetmemesi, çocukların karnının doymaması endişesidir anne babaya bunu söyleten asıl olarak. Ekmeğe katık edilerek yenmelidir ki yemek, sofradan tok kalkılabilsin.

Yoksullar “ekmek parası” için çalışır, hayat mücadelesine “ekmek kavgası” adını verirler, çocuğun büyümesi “eli ekmek tutmak” diye adlandırılır, “eve ekmek götürmek” diye bahsedilir çalışmaktan. Velhasıl ekmek, işçilerin, emekçilerin, yoksulların hakikatidir. Hem maddi hem sembolik bir hakikattir bu.

İşte iktidar bunun farkındalığıyla, doğalgazdan elektriğe, benzinden kâğıda, yani iğneden ipliğe kadar zam gelmesini mecburen sessiz bir şekilde izlerken, ekmek söz konusu olduğunda anında devreye giriyor, müdahale ediyor, ekmek zamlarını durdurmaya çalışıyor. Kiraya, yakıta, ete, süte gelen zammın bir tür tevekkülle karşılanacağını ama ekmeğin “yoksulun kırmızıçizgisi” olduğunu, onun fiyatındaki yükselişin “paradigmanın iflası”na yol açabileceğini, o iflası hızlandırabileceğini biliyor, o yüzden ekmeğe, ekmeğin fiyatına dokundurtmamaya çalışıyor.

Ne demek istiyoruz paradigmayla ve paradigmanın iflasıyla, anlatalım. İktidar partisi kendisini en başından beri “milletin öz, hakiki temsilcisi” olarak sunuyor. Karşı tarafta ise elitler, vesayetçiler, kalantorlar var. İktidar “millet” adına konuşuyor, “millet” adına çalışıyor, “milletin değerlerine yabancı olanlar”la, elitlerle, kalantorlarla kavga ediyor. “Kasımpaşalı” imajı en çok buna hizmet ediyor, halkın içinden gelen, halkı bilen, halktan olan “reis”, zenginlere, Koç'a, Aydın Doğan'a, TÜSİAD'a, ABD'ye kafa tutuyor. Mazlumların davasını BM kürsüsünde “Dünya beşten büyüktür” diye tüm dünyaya haykırıyor, dünya düzenine kafa tutuyor!

Reklam
e-ticaret paketleri

Paradigma dediğim şey aşağı yukarı bunun üzerine kurulmuş durumda. Emekçilerin, yoksulların, işçilerin sınıfsal öfkelerini manipüle etme, onların çıkarları adına hareket ediyormuş, onlar adına konuşuyormuş gibi yapma, sınıfsal öfkeyi kültürel alana manipüle edip gerçek çelişkinin, yani emek-sermaye çelişkisinin üzerini örtme, bunun için de sıkça dine ve milliyetçiliğe başvurma, böylece sömürü düzeninin devamını sağlama, sömürü düzenini ayakta tutma.

Kuşkusuz bu paradigma, boşlukta durmuyor, bir de maddi temeli var. İktidar partisi, 80'lere ve 90'lara damgasını vuran yoksullaştırıcı neoliberal politikaların ve 2000'lerin başındaki iki büyük krizin üzerine, dünyadaki ucuz ve bol paranın yardımıyla, yoksul kitleleri kendilerine bağlayacak mekanizmaları hayata geçirmeyi başardı. Borçlanmayla da olsa tüketim olanaklarını artırdı, tüketici kredileri, kredi kartları bu işe yaradı. TOKİ aracılığıyla Türkiye toplumunun en büyük arzusuna, ev sahibi olma arzusuna oynadı, fonlar, belediyeler ve dağıtılan rantın küçük bir kısmı aracılığıyla sosyal yardım mekanizmaları kurarak milyonlarca insana ulaştı.

Ancak artık yurtdışından gelen parayı betona gömerek pastayı büyütmenin ve pastanın çok küçük bir diliminden yoksullara vererek onları idare edebilmenin sınırlarına gelindi, yani paradigmanın yavaş yavaş geçerliliğini yitireceği, iktidar partisiyle onun tabanını oluşturan yoksullar arasındaki bağların kısa devreye uğrama ihtimalinin arttığı, çünkü en alttakilerin krizi iliklerine kadar hissettikleri bir döneme girdik. Artık kolay yoldan borçlanma, tüketme, ev sahibi olma, sosyal yardımlardan yararlanma yok, artık hayat çok daha pahalı ve “ekmek aslanın ağzında”, artık işsizlik çok daha yüksek ve “ekmek kavgası” çok daha zorlu.

İşte tam da bu nedenle, hakikatin, yani sınıf çelişkilerinin ve sömürünün üzerini örten, toplumu yapay ikilikler üzerinden bölen, kutuplaştıran, dine ve milliyetçiliğe oynayan, hamaset edebiyatıyla ayakta kalmaya çalışan paradigmanın iflasının eşiğine gelmiş bulunuyoruz. Kurulan iktisadi çark iflasa yaklaştıkça, onun üzerine kurulan paradigma da benzer bir şekilde iflasına doğru yaklaşıyor.

Ancak, daha önce de bu köşede defalarca belirttiğimiz üzere, ekonomi alanında yaşanan gelişmeler, insanların siyasal bilinçleri üzerinde doğrudan etki yapmıyor, onlara birden hakikati, gerçekliği göstermiyor, çünkü araya ideoloji, ideolojik aygıtlar, televizyon, gazete, din, milliyetçilik, hamaset girmeye devam ediyor.

Reklam
e-ticaret paketleri

İşte tam da bu nedenle paradigmanın iflası politik-ideolojik müdahaleye ihtiyaç duyuyor. On altı yılın sonunda ilk kez, sol siyasetin emekçi kitlelerle, işçi sı

Okumaya Devam Et
Reklam
Yorum Yapın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

Ayın Evreleri ve Bitcoin

Published

on

By

bitcoin-moon

Ekonomi ve yatırım stratejilerinde eski zamanlardan beri bilinen bir metod ayın hareketleridir. Ay tutulmaları ve evreleri itibari ile siyasi ve ekonomik gelişmelerde hatta doğa olaylarında dahi etkisi olan bir unsurdur.

Astrolojinin kripto paralar üzerinde etkisi var mı?

Yaptığımız incelemelerde ayın halleri ile yükseliş ve düşüş dönemleri arasında bazı ilişkiler bulduk.

🌕Dolunay: Dolunaya doğru paralar çekiliyor
🌑Yeni Ay: Yeni işe başlama yatırım yapma etkisi

Genel itibari ile asıl hedef trend takibi olmalıdır. Trendlerin yönünü belirlemede “Yeni Ay” takip edilebilir. Yeni ay ve öncesindeki/sonrasında bir kaç gün ciddi hareketler gözlemleniyor.

Ay Evreleri ve BTC'nin Verdiği Tepkiler

2023


Ocak – 10 Ocak sonrası yükseliş
6 Ocak : Dolunay => Yatay 5 gün sonra yükseliş trendine girmiş
15 Ocak : Küçülenay, yarım ay => Birgün öncesi yükseliş
21 Ocak : Yeni Ay => birgün öncesi sert yükseliş
28 Ocak : Dolunay, yarım ay => birgün sonrası yükseliş
Şubat – Yatay
5 Şubat : Dolunay => Düşüş 4 gün sonra daha büyük düşüş
13 Şubat : Küçülenay, yarım ay => 2 gün sonra sert yükseliş
20 Şubat : Yeni Ay => Yükseliş yeşil
27 Şubat : Dolunay, yarım ay => 4 gün sonra sert düşüş
Mart – 12 Marttan sonra yükseliş
7 Mart : Dolunay => 3 gün kırmızı 2 gün sonrası sert düşüş
15 Mart : Küçülenay, yarım ay => 3 gün öncesi ard arda sert yükseliş
21 Mart : Yeni Ay => 4 gün öncesi sert yükseliş
29 Mart : Dolunay, yarım ay => 1 gün sonra yükseliş
Nisan – YATAY
6 Nisan : Dolunay => 4 gün sonra sert yükseliş
13 Nisan : Küçülenay, yarım ay => Normal
20 Nisan : Yeni Ay => 3 gün düşüş (önceki ve sonraki gün ile)
27 Nisan : Dolunay, yarım ay => önceki 2 gün ile birlikte toplam 3 gün yükseliş
Mayıs – YATAY
5 Mayıs : Ay tutulması, dolunay => Yeşil, sonraki 8 gün gün kırmızı
12 Mayıs : Küçülenay, yarım ay => Kırmızı
19 Mayıs : Yeni Ay => Önceki gün düşüş
27 Mayıs : Dolunay, yarım ay => 1 gün sonra sert yükseliş
Haziran – 16 Haziran sonrası yükseliş
4 Haziran : Dolunay => 1 gün sonra sert düşüş sonraki gün yeşil
10 Haziran : Küçülenay, yarım ay => Kırmızı
18 Haziran : Yeni Ay => Sonraki 3 gün sert yükseliş
26 Haziran : Dolunay, yarım ay => Normal
Temmuz – YATAY
3 Temmuz : Dolunay => Yeşil
10 Temmuz : Küçülenay, yarım ay => Yeşil
17 Temmuz : Yeni Ay => Kırmızı
25 Temmuz : Dolunay, yarım ay => 1 gün önce sert düşüş
Ağustos – 16 Ağustostan sonra düşüş
1 Ağustos : Dolunay => Yeşil
8 Ağustos : Küçülenay, yarım ay => Yeşil
16 Ağustos : Yeni Ay => Kırmızı 1 gün sonra sert düşüş
24 Ağustos : Dolunay, yarım ay => Kırmızı
31 Ağustos : Dolunay => Sert düşü, 2 gün öncesi sert yükseliş
Eylül – Yatay
6 Eylül : Küçülenay, yarım ay => Kırmızı, 1 gün sonra yeşil
15 Eylül : Yeni Ay => Yeşil
22 Eylül : Dolunay, yarım ay => 1 Gün sonrası düşüş
29 Eylül : Dolunay => 1 Gün öncesi yükseliş
Ekim – Son yarısında Yükseliş
6 Ekim : Küçülenay, yarım ay => Yeşil
14 Ekim : Yeni Ay => 2 gün sonra sert yükseliş
22 Ekim : Dolunay, yarım ay => 1 gün sonra sert yükseliş (5k)
28 Ekim : Ay tutulması, dolunay => Yeşil
Kasım – Yatay
5 Kasım : Küçülenay, yarım ay => Ciddi bir hareket yok
13 Kasım : Yeni Ay => Sonraki gün düşüş
20 Kasım : Dolunay, yarım ay => Sonraki gün düşüş
27 Kasım: Dolunay => Ciddi bir hareket yok
Aralık – Yükseliş
5 Aralık : Küçülenay, yarım ay => Yükseliş, önceki gün de yükselmiş
12 Aralık : Yeni Ay => bir gün öncesinde sert düşüş
19 Aralık : Dolunay, yarım ay => Birgün sonra yükseliş
27 Aralık : Dolunay => Birgün öncesi düşüş

Reklam
e-ticaret paketleri

2024


Ocak – Yükseliş Trendi
4 Ocak : Küçülenay, yarım ay => Bir gün öncesi sert düşüş (5 bin$) “ haberi ertelendi iddiası”
11 Ocak : Yeni Ay => “etf toplantı haberi bu tarihe atıldı” 3 gün öncesi sert yükseliş başladı.
18 Ocak : Dolunay, yarım ay =>
25 Ocak : Dolunay =>

Okumaya Devam Et

Ekonomi

Bitcoin ETF Onay Kararı

Published

on

By

bitcoin-usd-dolar

Uzun süredir beklenen onayı için son günler. 2024 Ocak Ayı'nda beklenen ETF kararı için net tarih belirli oldu. Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC'in 10 Ocak'a kadar bu konuda bir karar vermesi bekleniyor. Bu durumda 8-9 Ocak tarihleri yükselişi için önemli günler olduğu düşünülüyor. Bitcoin ETF onay kararı açıklandığında yaklaşık 10-15 dakika önce sert yükseliş başlayabilir.

Reuters‘a göre SEC, Salı veya Çarşamba günü spot Bitcoin ETF kararını açıklayabilir. 10 Ocak açıklanması gereken tarih fakat genel beklenti kararın erken verilmesi yönünde.

Kritik hafta öncesinde önemli bir gelişme yaşandı. SEC yetkililerinin önemli formlar için daha fazla geri bildirime ihtiyaç duymadığı belirtildi. Spot bitcoin ETF'leri ile ilgili 14 başvuru bulunuyor. BlackRock, Valkyrie, Grayscale, Bitwise, Hashdex, ARK 21Shares, Invesco Galaxy, Fidelity, Franklin Templeton, VanEck ve WisdomTree, başvurular için 19b-4 formlarında değişikliklerini gerçekleştirdi. Söz konusu 19b-4 başvuruları, borsalarda ETF'lerin işlem görmesini sağlayacak kural değişikliklerine ilişkin teklifleri barındırıyor.

11 Ocak'ta Yeni aya dikkat. Yeni ay yeni işe başlamayı temsil ediyor. Ayın hallerinin BTC ve borsa üzerindeki etkilerine sonraki yazımızda değineceğiz.

Beklentiyi al haberi sat formasyonu Bitcoin ETF haberinden sonra yükseliş ve ardından yönün aşağı olacağı tahmin ediliyor. Bu konuda FOMO'ya kapılmamak gerekiyor SEC twet göndererek uyarıda bulunmuş.

Reklam
e-ticaret paketleri
Okumaya Devam Et

Ekonomi

Asgari Ücret 17 Bin 2 TL Oldu 2024

Published

on

By

grayscale photography of man sitting

Açıklanan yeni 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı altına düştü. Türk-İş Başkanı taleplerinin 18 Bin TL olduğunu açıkladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle Beştepe'de toplandı. Erdoğan işçi, işveren ve hükümet temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da katıldı. Daha sonra Bakan Işıkhan, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol ile birlikte bakanlıkta açıklama yaptı. Bakan Işıkhan, “Bildiğiniz gibi Temmuz ayında net asgari ücret devlet tarafından verilen 500 lira destekle 11 bin 402 lira olmuştu. 700 lirası destek olmak üzere asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz” dedi. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Okumaya Devam Et

Trendler

Copyright © 2023 Özel Haber TV